Berlinguiden

mat och fika

När man väl är i Berlin så ska man väl våga sig på att testa currywurst men jag själv är inget stort fan av korv så jag nöjde mig med att känna doften av denna maträtt från stadens alla gathörn.

Mein Hause am See (U-bahn: Rosenthaler Platz)
Om ni någonsin besöker Berlin borde ni ta er till Mein Hause am See vid Rosenthaler Platz. Där drack jag den godaste cappuccinon jag någonsin smakat samt föll pladask för caféets inredning och stil. Det enda minuset det här stället får är den fullklottrad toaletten utan fungerande lås och söndrig spolknapp.

Sankt Oberholz (U-bahn: Rosenthaler Platz)
Tvärs över gatan från Mein Hause am See ligger ett café som bjuder på gratis internet och helt okej fika till ett dugligt pris. Här träffade vi även en trevlig man ifrån Sverige som guidade oss till närmsta öppna matbutik (då nästintill alla butiker är stängda på söndagar) – så här finns det även trevligt folk!

Burgeramt (Krossener Straße 22, 10245 Berlin)
Snälla, gå inte till McDonalds eller Burger King om ni är sugna på hamburgare. Burgeramt är mer prisvärt och betydligt godare! Hamburgarna är perfekt stekta och drypande av guacamole, tzatziki och andra goda röror. Dock är stället mycket populärt så man kan få vänta en stund innan maten kommer. Men vad gör det? Under tiden kan man inspektera inredningen och alla filmaffischer som sitter i taket, prata med sina trevliga bordsgrannar och vänner samt hinna springa iväg och ta ut pengar i närmsta bankomat (då alla ställen inte tar VISA-kort). Och när hamburgaren tillsammans med sina pommes äntligen kommer till bordet så inser man att det verkligen var värt att vänta.

shopping

Mauerpark (Gleimstraße 55, 10437 Berlin)
På söndagar är det en enorm loppmarknad i Mauerpark där det säljs allt ifrån tygpåsar, krukor, smycken och cyklar (och massa annat). Det är proppfullt av folk och ganska mycket turister, var av en hel del svenskar. På sommaren ska det även vara utomhuskaraoke för dem som vill. Helt klart ett ställe värt att besöka!

Primark (U-bahn: Walther-Schreiber-Platz)
För er som inte vet vad Primark är så är det en blandning utav H&M, Ullared och Gina Tricot – i alla fall på tjejavdelningen. Killavdelningen tilltalade oss alla mycket bättre så både jag och Johanna fick med oss var sin hoodtröja för endast 14 euro där ifrån.

Peek & Cloppenburg (Tauentzienstraße 19, 10789 Berlin)
Jag vet inte hur många timmar vi spenderade här inne. Men de har kläder från Acne, Vero Moda, Cheap Monday, Armani, Tommy Hilfiger, Lee, Jack & Jones och massa annat till bra priser. Det finns 6 stycken butiker i Berlin, så gå in på den första ni hittar!

H&M (Vilket som helst, finns lite överallt)
Trots att vi har H&M i Sverige så kan det vara värt ett besök. Om Euron är låg så passar priserna studentplånboken och man vet vad det är för kvalité man får med sig.

turistiga saker och sevärdheter

Rikstadshuset (U-bahn: Reichstag)
För er som är intresserade av politik, Berlins historia och vill få en bra utsikt över Berlin samt parlamentet så kan ni ta er till rikstadshusets glaskupol. Besöket är gratis och man får en hörsnäcka med guidning på exempelvis engelska (tyvärr inte svenska).

Checkpoint Charlie (U-bahn: Kochstraße)
En av de mest berömda gränsövergångarna som fanns förr i Berlin. Ytterligare en sevärdhet som är ett måste i Berlin, trots att det nu känns mest som en stor turistfälla då det exempelvis kostar pengar att ta kort med två utklädda militärer.

Brandenburger Tor (U-bahn: Brandenburger Tor)
Detta monument har blivit en symbol för Berlin och det är den enda av ett antal stadsportar som fortfarande finns kvar. På dagen är det fullt av turister, clowner och mimare, gatumusikanter och hästskjutsar. Brandenburger Tor är ett måste att uppleva när man åker till Berlin. Vi var där både under kvällstid och dagtid och det var maffigast i mörkret.

Förintelsemonumentet (U-bahn: Brandenburger Tor)
I närheten av Bradenburger Tor finns ett 19 000 kvadratmeter stort monument till minne av alla de judar som miste sina liv under andra världskriget.  Monumentet består av 2711 stenblock och om man istället hade haft ett stenblock för varje individ så skulle den ytan vara lika stor som hela Jönköping. Vi var där både på kvällen och på dagen, vilket gav två helt olika upplevelser! Det var maffigt, häftigt och gripande.

Gendarmenmarkt (U-Bahn: Hausvogteiplatz eller Französiche Straße)
Troligtvis Berlins vackraste torg som är omgivet av byggnader som Deutscher Dom, Französicher Dom och som bilderna visar här nedanför: konserthuset.

Bernauer Straße (U-Bahn: Bernauer Straße)
Längs med hela gatan finns det mer eller mindre markeringar på marken efter muren och vid Bernauer Straße 111 finns ett litet museum och torn där man kan se ett bevarat område (det som bilden nedanför visar).

Turistbuss
För att slippa betala en svindyr turistresa kan ni ta buss 100 som i stort sätt åker samma rutt men kostar som en vanlig bussresa. Dock finns det här ingen guide men ni ser ändå alla byggnader och platser lika bra som från turistbussarna.

pengar, biljetter och söndagar

Räkna inte med att ditt VISA-kort fungerar överallt. Vissa butiker, caféer och restauranger tar inte ens kortbetalning. Ta istället ut pengar i närmsta bankomat (geldautomat) och betala kontant. Då riskerar du inte heller att åka ut för bedrägeri eller liknande.

När det gäller biljetter till kollektivtrafiken så finns många olika typer av biljetter: kortsträckebiljetter, enkelbiljetter, dagsbiljetter, tredagarsbiljetter, gruppbiljetter och så vidare. Jag, Johanna och Oskar köpte varje dag en gruppbiljett (för 5 pers) för endast 15 euro. Vi fick då åka hur mycket tåg, buss och metro som helst under en dag, vilket är hur värt som helst eftersom att det är så man tar sig fram överallt. Trots att det inte finns några biljettspärrar till U-Bahn eller S-Bahn och att vi inte råkade ut för en enda kontrollant så rekommenderar jag att köpa en biljett. För om man plankar och blir påkommen av en kontrollant så måste man böta 40 euro.

På söndagar är nästan allt  stängt, förutom caféer och restauranger. Och om man har haft dålig planering och ett tomt kylskåp på söndagen kan man smidigt ta sig till Friedrichstraßes tågstation där det finns en öppen matbutik.

sista och bästa tipset

Åk till Taizé, lär känna en tysk, bli asbra vän med denna tysk, håll tummarna för att tysken flyttar till Berlin (helst till en svincool och stor lägenhet), åk dit och hälsa på och låt hen guida er genom staden och visa sina favoritställen. Bättre kan det inte bli!

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM STÖRRE OCH FINARE.